GYMNASIUM

Client : National Galleries of Scotland
Location : Edinburgh
Value : £350 thousand
Completion Date : July 1994

Lee Boyd were commissioned to design a Visual Arts Centre in the shell of a former gymnasium building situated in the grounds of the Scottish Gallery of Modern Art in Edinburgh.
Central to the proposal was a new public entrance, designed to celebrate the new use of the building and improve access for disabled people. In contrast with the existing masonry walls, the new entrance was designed in glass and steel to create a striking intervention in the facade.
Internally, a curved freestanding partition forms a new cloakroom and storage space for audio visual equipment. The installation of new rooflights and exhibition lighting provide a 'monitoring network' for the control of luminance levels. The flexible new gallery space is suitable for exhibitions, lectures and as a workspace for artists in residence.